Gândul de dimineaţă

5 august

„Cum este oţetul pentru dinţi şi fumul pentru ochi, aşa este leneşul pentru cel ce-l trimite.” – Proverbe 10:26

Expresia „a freca menta” înseamnă „a fi leneş / puturos, a pierde timpul de pomană”, fiind des întâlnită în vorbirea curentă. Originea acestei expresii poate fi regăsită în perioada Antichităţii, Grecia fiind locul unde „a freca menta” are punctul de plecare a faimei căpătate în timp.

În Grecia Antică exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros plăcut. Răspândirea grecilor în Balcani şi în alte zone mai îndepărtate, mai ales în perioada secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, odată cu domniile fanariote, au dus acest obicei în spaţiul nord-dunărean, unde au existat în permanenţă comunităţi puternice ale acestei etnii.

Obiceiul frecării meselor cu frunze de mentă a fost „importat” şi de familiile înstărite de români în secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. În plus, mirosul mentei era nu doar un semn de bonton, dar oferea şi senzaţia de răcoare pe timpul caniculei verii. Din acest moment, începe modificarea înţelesului expresiei prin faptul că mulţi slujitori de casă preferau frecatul meselor cu mentă, ore în şir, în locul muncilor grele precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc.

Chiar dacă pe la începutul anilor ’20, influenţa elenă şi fanariotă începe să scadă, frecatul mentei va ajunge dintr-o activitate obişnuită o expresie depreciativă la adresa celor care nu se împacă bine cu munca.

În prezent, „a freca menta” este o expresie care reuşeşte să contribuie la schiţarea portretului celor care au meserii ale căror rezultate nu sunt văzute, a tinerilor care nu reuşesc să treacă de examene sau a persoanelor care pur şi simplu refuză munca şi preferă această „activitate”.

Adevărul

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS