Gândul de dimineaţă

6 august

„Nu ştiţi că voi sunteţi templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi?
Dacă nimiceşte cineva templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu.” – 1 Corinteni 3:16-17

Un rus de 30 de ani a anunţat că se oferă voluntar pentru primul transplant de cap uman din lume. Intervenţia presupune, pur şi simplu, tăierea capului şi transplantarea lui la corpul unei alte persoane. Anunţul vine după ce doctorul italian Sergio Canavero a publicat un articol pe această temă într-o revistă ştiinţifică, în care susţine că a elaborat o tehnică chirurgicală pentru această procedură.

Deşi proiectul este privit de comunitatea medicală ca o nebunie, acum doctorul are şi un voluntar dispus să îşi taie capul în numele ştiinţei, în cadrul unei proceduri care se estimează că ar putea dura 36 de ore şi care ar necesita o echipă de 150 de doctori specialişti şi asistente.

Deoarece suferă de sindromul Werdnig-Hoffman, o boală care presupune degenerarea rapidă a muşchilor şi în final paralizia totală şi moartea, rusul voluntar este dispus să rişte totul pentru o nouă şansă la viaţă. Specialiştii susţin însă că soarta sa după transplant ar putea fi mai grea ca moartea însăşi. Pe lângă faptul că trupul ar putea respinge capul lui Valery Spironov, ceea ce ar presupune o moarte rapidă şi dureroasă, există şi scenarii mai negre. Bărbatul ar putea supravieţui şi s-ar putea confrunta cu un nivel de nebunie nemaintâlnit până acum, în cazul în care creierul nu va face faţă infrastructurii nervoase şi chimice diferite a noului corp, susţine Arthur Caplan, director de etică medicală. O operaţie similară a fost realizată acum 45 de ani pe o maimuţă care a trăit doar opt zile deoarece corpul a respins noul cap. Maimuţa nu putea respira şi nu se putea mişca deoarece conexiunile coloanei vertebrale nu au putut fi refăcute corespunzător.

Adevărul

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS