Gândul de dimineaţă

30 iunie

„Tigaia lămureşte argintul, şi cuptorul lămureşte aurul; dar Cel ce încearcă inimile este Domnul.” – Proverbe 17:3

Feodor Dostoievski şi Oscar Wilde, amândoi scriitori cu renume, de rang nobil, se prăbuşesc deodată: sunt izgoniţi din societatea burgheză în care trăiau, şi zăvorâţi în temniţă. Dar Wilde e cu totul distrus de această încercare – pe când lui Dostoievski încercarea îi dă abia atunci formă, ca şi bronzului în creuzetul încins la foc.

Căci Wilde, care mai are sentimentul social, care ţine instinctiv la normele exterioare ale sociabilităţii, ale omului deprins să trăiască în societatea umană, se simte dezonorat; cea mai crâncenă umilire e pentru el baia aceea din temniţa de la Reading, unde trupul său de gentilom, atât de îngrijit, e silit să se cufunde în apa murdară în care s-au scăldat alţi zece osândiţi.

Dostoievski însă, omul nou, mai presus de toate castele, cu sufletul îmbătat de cruzimile destinului, arde de dorul acestei comuniuni cu cei mai umili dintre umiliţi – şi aceeaşi baie murdară este pentru el un purgatoriu al mândriei sale.

În Wilde, lordul supravieţuieşte omului: el e chinuit de teama că osândiţii din temniţă l-ar putea lua drept unul de-al lor. Dostoievski nu suferă decât atâta vreme cât tâlharii şi ucigaşii îi refuză frăţia lor – căci a fi ţinut la distanţă, a nu fi privit ca un frate, este pentru el un fel de stigmatizare, o insuficienţă a omeniei sale.

După cum cărbunele şi diamantul sunt alcătuiţi din acelaşi element, tot astfel acest dublu-destin este acelaşi şi totuşi diferit pentru aceşti doi scriitori. Când iese din temniţă, Wilde e un om sfârşit. Dostoievski, abia atunci îşi începe viaţa. Wilde se consumă, e redus la o simplă zgură fără valoare de aceeaşi flacără care-l oţeleşte pe Dostoievski, dându-i forţă şi strălucire.

 

Stefan Zweig

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS