Gândul de dimineaţă

2 august

„«Lupul şi mielul vor paşte împreună, leul va mânca paie ca boul şi şarpele se va hrăni cu ţărână. Niciun rău, nicio vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt», zice Domnul.” – Isaia 65:25

Rănit de o haită de lupi, un tânăr elan mascul înfruntă duşmanul pe un râu din Parcul Naţional Denali, din Alaska. Cu o săptămînă în urmă, lupii l-au atacat lângă drum, în Denali, rănindu-l grav – dar nu l-au omorât. După câteva zile, tânărul mascul era pe Râul Teklanika. Avea o rană sângerândă pe coapsa dreaptă şi şchiopăta.

Pe când se apropia o ursoaică grizzly cu puii ei, au apărut şi lupii. Animalele alergau, săreau, dădeau cu laba, patrulau şi muşcau, erau agitate, în alertă, şi s-ar fi putut omorî unele pe altele. Chiar şi elanul rănit era periculos, lovind cu copitele şi cu coarnele. Totuşi uciderea lui ar fi însemnat o răsplată copioasă în munţii reci şi sterpi din Denali.

Lupii ucid de obicei astfel: un vânător cu experienţă îi sare în spate elanului şi îi sfîşie muşchii coapsei. Alt lup îşi înfige dinţii în nasul proeminent al elanului. Alţii din haită apucă şi smulg orice parte a corpului, pentru a ajuta astfel la doborârea prăzii. În mod remarcabil, acest elan a supravieţuit atacului iniţial, fiind rănit, dar neînvins încă. Lupii au urmărit elanul toată ziua, adesea forţându-l să intre în râul rece, slăbindu-i puterile. Acesta nu-şi mai scutura coarnele spre atacatorii săi. I se vedeau coastele cum se ridică şi se lasă în respiraţii slabe. Ochii îi erau goi şi afundaţi în orbite. După-amiază târziu, elanul s-a zbătut din nou să urce malul, să scape de apa îngheţată. Când un lup s-a apropiat, vânătorul şi prada s-au privit în ochi – ceea ce scriitorul Barry Lopez a numit „conversaţia morţii”. „E un schimb ritual, carnea celui vînat în schimbul respectului pentru spiritul său” – a scris el. Gonit de lup, elanul s-a prăbuşit în râu. Curentul l-a purtat 30 de metri în aval, înainte ca doi lupi să tragă masculul inert la apă mică.

 

National Geographic

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS