Gândul de dimineaţă

15 august

„Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Hristos Isus din morţi, va învia şi trupurile voastre muritoare, din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi.” – Romani 8:11

Au trecut anii, deceniile, secolele. Amintirea celor două oraşe moarte – Pompei şi Herculaneum – se ştergea treptat din memoria oamenilor. Povârnişurile Vezuviului au înverzit din nou şi poalele lui au început să fie iarăşi cultivate. Imperiul roman s-a destrămat şi, începând din secolul al V-lea, Cetatea Eternă a căzut sub stăpânirea năvălitorilor veniţi de dincolo de hotare.

Noaptea a durat pentru Herculaneum exact 1630 de ani. Zorile s-au ivit în 1709, printr-o întâmplare. În aşezarea Resina, înălţată pe locul unde fusese oraşul roman, un muncitor care fora pământul pentru a-şi construi o fântână a dat peste ultimul rând de scaune ale teatrului antic din Herculaneum. Săpături ulterioare, care au scos la iveală remarcabile fragmente de marmură, au trezit interesul unui aristocrat austriac. El a ordonat executarea unui tunel, pe unde să poată fi extrasă marmura care-i era necesară construirii unei vile pe malul mării. Nobilul vienez nu şi-a dat seama că descoperise un tezaur unic in istoria omenirii: o localitate antică conservată în stare aproape intactă.

Săpăturile efectuate mai târziu au avut acelaşi caracter întâmplător şi neştiinţific. Abia în 1927, o echipă de arheologi a început o muncă cu adevărat organizată pentru scoaterea la lumină a orăşelului. Sub conducerea profesorului Amedeo Maiuri, săpăturile au progresat într-un ritm rapid.

Adept al şcolii care recomanda reconstituirea cu fidelitate a unei localităţi dezgropate şi lăsarea pe loc a tuturor obiectelor aflate acolo, Maiuri spunea că idealul lui este ca, dacă printr-un miracol un locuitor din Herculaneum ar reînvia, să-şi poată găsi fără greş casa şi toate lucrurile sale de acolo.

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS