Gândul de dimineaţă

30 august

„Nu fi printre cei ce beau vin.” – Proverbe 23:20

Este bine cunoscut faptul că în lista obiceiurilor sănătoase nu se află nicidecum consumul de alcool. Acesta, pe lângă alte substanțe dăunătoare, contribuie semnificativ la creşterea în greutate, potrivit unui nou studiu.

Mai concret, un consumator obișnuit de vin ingerează lunar un exces de 2.000 de calorii, adică echivalentul a 141 de porţii de îngheţată pe an. Pentru un adult care consumă alcool, acesta înseamnă 10% din caloriile pe care le consumă. Cel mai probabil, unul dintre motivele pentru care consumatorii de alcool nu ştiu câte calorii conţine acesta este lipsa informaţiilor de pe etichetă. Fiecare gram de alcool conţine 7 kcal, în timp ce carbohidraţii sau proteinele conţin 4 kcal/gram.

Majoritatea băuturilor alcoolice se obţin prin fermentarea zaharurilor; cu cât produsul din care se obţine băutura are mai multe zaharuri, cu atât aceasta va avea mai multe grade şi, prin urmare, va conține mai multe calorii. Problema este că aceste calorii sunt „calorii goale”, adică bogate în energie, dar sărace în valori nutritive. Mai mult decât atât, pentru a fi procesat de organism, alcoolul are nevoie de cantități semnificative de vitamine din complexul B; prin urmare, alcoolul ar putea provoca
un deficit nutrițional.

Consumul excesiv de alcool este asociat, în cazul bărbaților, cu grăsimea abdominală, sau așa-zisa „burtă de bere”. Aceasta, în afară de faptul că este inestetică, mărește riscul de apariție a diabetului de tipul 2, a hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare. Consumul de alcool are numeroase efecte negative, motiv pentru care recomandarea nutriționiștilor și a experților în domeniul sănătății este abstinența.

Semnele Timpului

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS