Gândul de dimineaţă

6 februarie

„Cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă sunt număraţi. Deci să nu vă temeţi.” – Matei 10:30-31

Oraşul Siracuza din ostrovul Sicilia era odinioară un sătuleţ. Stăpânitorul din vechime al lui se numea tiranul Siracuzei. Unul dintre aceşti tirani a fost Dionisie cel bătrân. Acest stăpânitor, cârtitor şi temător din fire, vedea în fiecare dintre supuşii lui un vrăjmaş. Şi atât de mult iubea el stăpânirea, încât credea că toţi vor să-i ia locul.

Se ştie că în toate timpurile, conducătorii au fost înconjuraţi de o mulţime de linguşitori. Aşa era şi cazul lui Dionisie. Era un curtean, numit Damocles, care se străduia în fel şi chip să placă stăpânului său, mai mult decât ceilalţi, şi-l lăuda peste măsură.

– Doamne, zise el într-o zi, ai toate bunurile pământeşti, lumea ţi se închină ca la un zeu; de ce eşti oare aşa de îngrijorat?

– Tu râvneşti la starea mea, Damocles! îi răspunse Dionisie.

– Soarta mea este de a sluji pe veci, zise curteanul îngenunchind.

– Ca să-ţi dovedesc că ştiu să preţuiesc laudele ce-mi faci, am să te pun în locul meu pentru o zi, ca să guşti din fericirea unui conducător.

Aşa că Dionisie cel bătrân porunci ca în ziua următoare, toţi boierii şi sătenii să se închine lui Damocles ca la un stăpânitor şi puse la cale, ca în aceeaşi zi, să se dea un ospăţ bogat pentru dânsul. Se umfla în pene lingăul, de nu-l mai încăpea pielea când se văzu înconjurat de toţi cei mari ai curţii stăpânului său care i se închinau.

Cu coroana împărătească pe cap, merse la ospăţ şi primi locul din capul mesei, unde se aşeză pe un pat numai de aur. Dar, aruncându-şi privirea în sus, zări că deasupra capului său sta o sabie, atârnând de tavan numai într-un fir de păr de cal. Odată îl cuprinse frica şi, sculându-se repede, veni şi îngenunche la Dionisie, rugându-l să i se facă milă de dânsul şi să-l scape de primejdia ce-l ameninţa. „Şi totuşi, astfel este traiul acelora pe care tu îi numeşti fericiţi!”, îi zise Dionisie.

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS