Gândul de dimineaţă

28 ianuarie

„Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face
ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” – Matei 18:3

„Pa, pa! Să mai veniți să ne vedeți! Să mai veniți oricând vreți!” E înduioșător să auzi un bătrân luându-și, în felul acesta, la revedere de la niște copilași. Însă când realizezi că acesta este modul în care se despart de copiii altor oameni, nu de propriii nepoți, imaginea capătă o cu totul altă profunzime.

La centrul de îngrijire a seniorilor Providence Mount St. Vincent, din vestul orașului american Seattle, micile minuni sunt parte din programul zilnic. Iar angajații, care facilitează integrarea programului unei grădinițe în cadrul activităților de la centrul geriatric, sunt martorii lor.

Se numește Centrul de Învățare Intergenerațională, iar ideea care îi stă la bază este de o umanitate strălucită. Cinci zile pe săptămână, copiii de la grădiniţă și seniorii de la centrul geriatric se întâlnesc pentru a participa împreună la diverse activități. Experiența este una care îi îmbogățește și pe cei mici, și pe cei mai în vârstă. Cu doar câteva momente înainte ca cei mici să intre, rezidenții sunt apatici de parcă ar fi doar pe jumătate vii sau aproape adormiți, dar imediat ce apar copiii, rezidenții prind viață.

Fie că este vorba de muzică, lecții de dans, pictură, fie că iau prânzul împreună, citesc povești sau pur și simplu stau de vorbă, copiii și bătrânii se bucură împreună de cel mai evident lucru pe care îl au în comun: prezentul.

Interesant este că cei mai mulți dintre părinții care și-au trimis copiii la această grădiniță nu au fost motivați de activitățile de interacționare cu bătrânii, ci mai mult de reputația centrului și a profesorilor lui. Însă, ulterior, unii au mărturisit că, după un an de participare, și-au dat seama de efectele din viața copiilor, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu propriii bunici.

Semnele Timpului

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS