Gândul de dimineaţă

16 decembrie

„Să ştii că am ales pe Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminţia lui Iuda. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de înţelepciune, pricepere şi ştiinţă
pentru tot felul de lucrări, i-am dat putere să născocească tot felul de lucrări meşteşugite.” – Exod 31:2-4

N-au reinventat roata, însă modul în care au regândit un obiect atât de banal, precum clanța ușii, este un exemplu inspirațional pentru mulți. Doi adolescenți din Hong Kong au inventat un dispozitiv de înlocuire a mânerelor de ușă, care elimină cu succes 99,8% din bacteriile care altfel s-ar găsi pe clanță. Cum au reușit acest lucru? Au creat un mâner care se folosește de avantajele metalelor, precum și ale luminii.

Sun Ming (Simon) Wong și King Pong (Michael) Li au construit mânerul cu ajutorul unui bec LED cu ultraviolete, cuplat la un oxid de titan, întregul sistem de distrugere a microbilor fiind activat de energia kinetică rezultată din împingerea ușii. Astfel, tinerii inventatori au eliminat nevoia unei surse externe de electricitate.

„Oxidul de titan ucide bacteriile cel mai bine atunci când este luminat de raze ultraviolete”, a explicat Simon. Pentru a ne asigura că lumina ajunge la suprafața mânerului, tinerii l-au construit dintr-un cilindru lung de sticlă transparentă.

Soluția inventată de cei doi adolescenți este ieftină și deja poate fi adusă pe piață pentru a fi utilizată la scară globală.

Semnele Timpului

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS