Gândul de dimineaţă

31 ianuarie

„Uitaţi-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră şi nici nu strâng nimic în grânare, şi totuşi Tatăl vostru cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele?” – Matei 6:26

Cunoscutul prozator român Ioan Al. Brătescu-Voineşti povesteşte într-una din cărţile sale o întâmplare interesantă, trăită chiar de dânsul. Pe atunci locuia într-o casă construită de el, în Târgovişte, pe valea Ialomiţei. Avea acolo o grădină frumoasă, pe care o întreţinea cu patimă tatăl său, un pasionat horticultor. Ajutat de un servitor, se lupta să dea peluzelor înfăţişarea unui covor, stropindu-le şi tunzându-le la timp, aşa cum văzuse în parcurile din străinătate.

Se întâmpla să găsească deseori pe iarbă pietre teşite de mărimea unor monede, lucru care îl supăra. Multă vreme, a crezut că erau aruncate de copiii de pe stradă. Lângă grădina lui, era o clădire nelocuită, sub streaşina căreia îşi făcuseră cuibul nişte stăncuţe. Constatând că îi mănâncă cireşele şi fragii, le declarase război. A încetat însă să le mai prigonească atunci când a văzut cât sunt de inteligente.

Într-o dimineaţă frumoasă, ieşi în grădină şi se aşeză pe o bancă. Cum stătea aşa, începu să urmărească o stăncuţă care umbla prin iarbă, oprindu-se din când în când, dând cu ciocul ceva la o parte şi ciugulind grăbită. Tot atunci, o altă pasăre luă de pe potecă o piatră şi, zburând până în mijlocul peluzei, lăsă piatra să cadă. Se întoarse, luă altă piatră şi o lăsă şi pe aceasta să cadă pe peluză.

„Uite, domnule, cine îmi pune mie pietre pe peluză! Dar de ce le-or fi punând?” se întreba scriitorul. După o vreme, se hotărî să dezlege misterul. Dând la o parte pietrele, constată că sub ele se găsea ori un gândac, ori o râmă. Atunci a înţeles. Pietrele plate, uşor de transportat, erau de fapt nişte capcane. Stăncuţele aşezau într-o i pietrele pe iarbă, ca a doua zi să le controleze, pentru a vedea ce râmă sau gândac s-a adăpostit sub ele în timpul nopţii.

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS