Gândul de dimineaţă

12 ianuarie

„Fariseul sta în picioare şi a început să se roage în sine astfel: «Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari, sau chiar ca vameşul acesta.»” – Luca 18:11

Andrei Pleșu spunea: „Existența marilor vicioși ne împiedică să reflectăm asupra viciilor proprii sau a viciilor în general”. Chiar discutând despre acestea sau gândindu-ne la ele, simțim o stânjeneală de care vrem să ne debarasăm cât mai repede. Poate pentru a nu fi și noi surprinși că avem unele vicii sau de teama de a nu ne molipsi cu vreunul rușinos.

Uneori ne liniștim că stăm bine. Ce-i drept, în comparație cu bețivul care face scandal cam la două seri prin vecini, cu sclavii aurolacului de pe stradă sau bârfitoarele consacrate, eu aș putea părea un începător sau chiar un suflet curat.

Însă cât de bine funcționează compararea cu alții? Cât de exactă poate fi ea? Viciile sunt vicii, indiferent de cât de jos într-ale moralității au ajuns ceilalți sau de cât de rar le practici. Nu mă ajută nici gândul că „Aș putea să mă las oricând!” Să fim serioși. Schimbarea nu va veni decât printr-un act de voință hotărât. Prea ne-am obișnuit să ne comparăm cu ceilalți. Prea facem pe eroii. Trebuie să privim lucrurile așa cum sunt, să spunem cu hotărâre: „Sunt dependent de…” (fiecare cu viciul cu care se confruntă).

Paul Balaban

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS