Gândul de dimineaţă

5 ianuarie

„Mai bună este întristarea decât râsul.” – Eclesiastul 7:3

Într-o familie cu trei băieţi, părinţii îl aşteptau pe al patrulea, dar când s-a născut li s-a spus că este fată. Nu au putut accepta această ideea, aşa că micuţa Nancy, cum o botezaseră, a crescut visând să fie băiat.

În 2009, Nancy a trecut la fapte pentru a deveni… Nathan. Prima operaţie de schimbare de sex, din cele trei, a fost un eşec. „Am pregătit dulciuri pentru a sărbători noua mea naştere, dar, prima dată când m-am văzut în oglindă, am avut o aversiune faţă de noul meu corp”, a povestit (de acum) Nathan unui jurnalist care i-a scris povestea. Două cicatrice uriaşe, pe piept, erau martorele unei excizii de identitate: Nancy nu mai era. După a treia operaţie, în care medicii trebuia să „îl construiască”, de data aceasta, pe Nathan, pacientul a rămas îngrozit. „Sunt un monstru”, au fost cuvintele lui Nathan. Corpul respingea transplantul care trebuia să îl facă să se simtă bărbat.

În 2013, tulburat de suferinţa psihică şi măcinat de durerile fizice fără sfârșit, Nathan le-a cerut medicilor să îi ofere „un sfârşit demn”, să îl eutanasieze. Povestea tragică a lui Nathan a ajuns să fie relatată de presa internaţională, pentru că moartea lui îi putea atinge pe oameni în moduri, uneori, greu de bănuit.

Probabil că cea mai la îndemână discuţie avea să fie cea privind eutanasia: e morală sau nu? Dar, chiar şi făcând abstracţie de această întrebare, istoria lui Nathan încă are lecţii de oferit. Unora le va vorbi despre responsabilitatea unui părinte de a-şi accepta copilul. Altora le va vorbi despre nevoia de a calcula dezavantajele şi riscurile dorinţelor noastre pentru a vedea dacă într-adevăr merită.

Istoria lui Nathan nu e plăcută. După ce o citeşti, nu te lasă cu zâmbetul pe buze ca o poveste cu final fericit. Însă e bine să preţuim neliniştea pe care o simţim în faţa suferinţei (a celorlalţi, ca şi a noastră), pentru că, de multe ori, această nelinişte ascunde comori de înţelepciune mai mari decât fericirea.

Alina Kartman

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS