Gândul de dimineaţă

2 decembrie

„Comorile câştigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.” – Proverbe 10:2

Insula Robben, cu o suprafaţă de doar 5 kilometri pătraţi, pare un loc uitat de lume, pustiu şi dominat de uriaşa şi celebra închisoare politică în care erau închişi cei mai aprigi opozanţi ai colonialismului olandez. Pe Insula Robben, printre alţi prizonieri celebri a fost închis pentru decenii bune fostul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.

Insula Robben („Insula Focilor” – în limba olandeză), după cum o spune şi numele, găzduieşte o colonie de foci şi de pinguni. Deşi insulă a fost odată o colonie înfloritoare a acestor animale, ea a fost pustiită de către coloniştii europeni după ce aceştia au eliberat mai multe familii de iepuri pentru a asigura o sursa de hrană potenţialilor marinari care ar fi eşuat aici – o practică extrem de nocivă pentru mediu, dar des folosită în secolele trecute de către navigatori. În numai câţiva ani, iepurii
au reuşit să extermine focile şi pinguinii de pe insulă. Controlul autorităţilor din ultimele decenii a reuşit să reducă numărul acestora şi să permită primilor pinguini să îşi reocupe insula în anul 1983.

Insula Robben este şi un adevărat cimitir al vaselor olandeze şi britanice din veacurile trecute. Zeci de epave, dintre care cea mai cunoscută este cea olandeză scufundată împreună cu o comoară estimată la zeci de milioane de lire sterline, zac pe fundul Oceanului Indian fără vreo şansă de a mai fi recuperate. Motivul? Curenţii extrem de puternici şi valurile uriaşe permanente care fac imposibilă orice tentativă de scufundare.

Descoperă Travel

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS