Gândul de dimineaţă

18 noiembrie

„Să aveţi sare în voi înşivă şi să trăiţi în pace unii cu alţii.” – Marcu 9:50

Lângă Shannon, Irlanda, poţi să te întorci secole în timp, când asişti la o sărbătoare medievală, în castelul Bunratty. Părăseşti climatul contemporan (adesea în cea mai posomorâtă singurătate) şi intri într-o lume în care ospitalitatea faţă de străini este o datorie sacră a tuturor persoanelor bogate sau sărace.

Apoi, ca şi astăzi, să deschizi uşa oricui vrea să intre implică un risc. Deci, când intri în castelul Bunratty, doi servitori în livrea, care ţin în mână o tavă de lemn pe care sunt bucăţi de pâine, te întâmpină la uşă. La mijlocul tăvii este o moviliţă de sare. Ţi se cere să iei o bucată de pâine şi s-o atingi de sare şi s-o mănânci în prezenţa uşierilor.

Făcând gestul de a mânca această hrană simplă oferită de gazdă, te angajezi să rămâi în pace şi bună voie. Apoi, nu vei intra în sala de ceremonii cu gândul de a ucide pe cineva, nici nu vei isca vreo tulburare pentru că, prin aceste simboluri, te-ai angajat să fii loial. Dacă nu te poţi angaja faţă de gazda ta în acest mod, atunci să nu te mai gândeşti să ceri ospitalitate.

Odată intrat, eşti oaspete la un banchet generos, cu muzică, cu părtăşie vie şi cu atenţie personală din partea gazdei – toate pentru că tu ai mâncat pâinea cu sare şi pentru că te-ai supus condiţiilor pe care le-a impus domnul casei.

Calendar

septembrie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS