Gândul de dimineaţă

2 mai

„Apele furate sunt dulci şi pâinea luată pe ascuns este plăcută!” – Proverbe 9:17

Aşa e că n-aţi văzut niciodată un pepene făcând cu ochiul? Nici eu nu am văzut. Mai întâi, cum să facă un pepene cu ochiul, când el n-are ochi? Totuşi, Niculae m-a oprit săptămâna trecută să-mi spună:

– Ionică dragă, nu mai am pace de ieri. Am trecut pe lângă grădina lui nea Pandele şi nişte pepeni grozavi mi-au făcut mie cu ochiul. Nu mă las până ce n-oi da iama în ei.

Am înţeles cum i-au făcut pepenii cu ochiul lui Niculae. Şi am înţeles că e pe cale să săvârşească o faptă rea. Să fure.

– Niculae! Niculae! Nu te văd bine. Mă tem că după ce ţi-au făcut pepenii cu ochiul, are să-ţi joace şi gârbaciul lui nea Pandele pe spinare. Ştii că nu e de glumit cu dânsul.

– Fugi de-aci, Ionică! Eşti un fricos. Aşa te-am ştiut întotdeauna.

– Nu-s fricos, dar sunt cinstit. Nu e mai cuminte să aduni bani şi să cumperi un pepene, doi, în loc să furi?

– Eh! Cum mai vorbeşti şi tu! Parcă dacă iei un pepene, doi, înseamnă că furi. Furi un bou, o pungă, o haină… Dar cu un pepene, înseamnă că-ţi potoleşti o poftă şi nimic mai mult. Mergi cu mine diseară?

– Ferească-mă Dumnezeu! Mai bine cumpăr. Sau dacă n-am bani, cer lui nea Pandele.

– Ţi-am spus că eşti un fricos şi un prost. Rabdă sănătos. Bună ziua. Niculae a plecat mânios, fiindcă n-am vrut să mă fac tovarăş la furtişagul lui.

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS