Gândul de dimineaţă

16 noiembrie

„Vei păşi peste lei şi peste năpârci şi vei călca peste pui de lei şi peste şerpi. «Fiindcă Mă iubeşte», zice Domnul, «de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaşte Numele Meu.»” – Psalmul 91:13-14

La prima vedere, frumoasa insulă Ilha da Queimada Grande, situată în Atlantic la circa 144 kilometri de zona costieră a oraşului Sao Paulo din Brazilia, pare încă un colţ paradisiac. O superbă insulă tropicală cu plaje neatinse, junglă virgină şi ape limpezi. Însă toţi brazilienii se feresc de ea cu orice preţ. Motivul?

Insula este literalmente ticsită cu şerpi veninoşi deosebit de periculoşi. Cercetătorii şi autorităţile estimează că pe insulă trăiesc între 2.000-4000 exemplare de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de mortală. Motiv suficient ca acest colţ de paradis tropical să deţină titul de cea mai periculoasă insulă din lume.

Vipera vârf de lance aurie (Bothrops insularis) este o specie de şarpe veninos ale cărei dimensiuni medii ating cam 70 centimetri, cu toate că au fost capturate şi exemplare de 118 centimetri. Culoarea sa de fond este galben-maronie, peste care se suprapun modele triunghiulare sau romboidale. Numele său, de viperă vârf de lance este deţinut şi de restul viperelor din genul Bothrops şi are legătură cu forma caracteristică a capului, care, datorită pungilor uriaşe de venin, are o formă pronunţat triunghiulară, asemănătoare vârfului unei lănci sau săgeţi.

Vipera vârf de lance aurie este o specie endemică doar în această insulă, ceea ce înseamnă că nu se întâlneşte altundeva pe planetă. Deşi se hrănesc aproape numai cu păsări marine, veninul acestor vipere este atât de puternic încât omul muşcat moare în mai puţin de o oră, dacă nu primeşte ajutor în acest interval de timp. Carnea unui om muşcat de vipera vârf de lance aurie aproape se lichefiază, ţesuturile moi fiind literalmente topite.

Descoperă Travel

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS