Gândul de dimineaţă

10 martie

„Căci Eu urăsc despărţirea în căsătorie, zice Domnul, Dumnezeul lui Israel, şi pe cel ce îşi acoperă haina cu silnicie, zice Domnul oştirilor. De aceea, luaţi seama în mintea voastră şi nu ţi necredincioşi!” – Maleahi 2:16

În Marea Neagră trăiește una din cele mai frumoase specii marine: căluţul- de-mare. Mica vietate, care măsoară doar 12 cm lungime, pare o gură de șah colorată în brun-roșcat pe o parte și mai albicioasă pe cealaltă. Înoată încet, în poziţie verticală. Căluţul-de-mare își poate schimba culoarea corpului pentru a se adapta mediului înconjurător și a se feri de dușmani, iar în perioada de reproducere capătă o culoare aurie.

Căluţul-de-mare trăiește cu perechea aleasă toată viaţa și are un mod ciudat de a-și aduce urmașii pe lume. Reproducerea are loc vara, când femelele depun icrele în punga incubatoare a masculului, care se deschide în această perioadă, apoi sacul se închide. Incubaţia durează 4 săptămâni. După eclozare, sacul se deschide, punând în libertate larvele, pentru ca apoi să se închidă din nou.

În categoria curiozităţi putem încadra și ghidrinul. În perioada de reproducere masculii de ghidrin devin roșii. Ei construiesc din plante acvatice un cuib pe care îl așează pe fundul apei. Mai multe femele, conduse pe rând de mascul, depun icrele, pe care masculul le fecundează, apoi gonește femela. El păzește cuibul.

Adevărul

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS