Gândul de dimineaţă

15 noiembrie

„Cine îşi astupă urechea la strigătul săracului nici el nu va căpăta răspuns când va striga.” – Proverbe 21:13

La fel ca mulţi supuşi ai lui Eduard Confesorul, ultimul rege anglo-saxon al Angliei, oamenii din Coventry sufereau din cauza dărilor împovărătoare. Dar plângerile lor nu erau luate în considerare de suzeranul local, Leofric, puternicul conte de Mercia, şi, în loc de îndurare, erau anuntaţi că vor plăti dări şi mai mari, iar dacă le plăteau, urmau să ajungă în sapă de lemn.

În această situaţie tensionată apare cucernica soţie a lui Leofric, Godgifu, „darul lui Dumnezeu”. Plină de compasiune pentru poporul disperat din Coventry, se înfăţişează soţului ei – aşa cum mai făcuse şi în alte ocazii – ca să-i ceară să oprească dările împovărătoare. Înfuriat, pesemne, de insistenţa ei şi vrând să pună capăt cererilor repetate, contele îi face o propunere neobişnuită: „Urcă-te goală pe cal şi plimbă-te prin piaţa oraşului, dintr-un capăt în celălalt, atunci când se adună lumea”. În schimbul partidei de călărie, promitea ducele, cetăţenii oraşului urmau să fie scutiţi de noile dări.

Leofric se aştepta ca soţia lui să se retragă, şocată şi jignită, însă, a doua zi dimineaţă, complet dezbrăcată, dar cu trupul învelit în bogatul ei păr, Godgifu a încălecat şi a traversat piaţa. Leofric nu a avut de ales şi i-a îndeplinit dorinţa, anulând dările. Sub numele de „Lady Godiva”, Godgifu a intrat în cărţile de istorie.

Mari enigme ale trecutului

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS