Gândul de dimineaţă

13 februarie

„Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” – Romani 12:2

Experimentul Asch, realizat în 1951 de către Solomon Asch, s-a dovedit a unul faimos, datorită faptului că a testat cât de mult contează in uenţa personală sau de grup asupra judecăţii și individualităţii unui subiect.

Opt subiecţi au fost așezaţi în jurul unei mese. Doar unul dintre participanţi urma să ofere răspunsuri corecte la întrebările adresate, restul ind complici atent supravegheaţi pentru a da răspunsul selectat mai dinainte. Testul era destul de simplu: ecare participant era chestionat cu întrebări precum: care linie din gura din dreapta era mai lungă sau egală cu cea din tabelul din partea stângă. Participanţii (cei șapte) ofereau la început răspunsuri corecte, ca să evite suspiciunea, iar apoi ofereau în masă răspunsuri incorecte. Așa urma să e demonstrată in uenţa psihologiei de masă asupra subiectului și schimbarea răspunsului, deși era ilogic.

Atunci când toţi ofereau răspunsuri corecte consecvente, s-a observat că nu se greșea decât în mod excepţional. Când cele șapte persoane ofereau un răspuns greșit, atunci aproape două treimi dintre cei neinformaţi mai dinainte răspundeau eronat. Fără niciun dubiu, presiunea exercitată de un grup asupra unei persoane creează conformitate. S-a mai demonstrat că dacă este ușor să reziști unei persoane care gândește diferit, greșind, este cu mult mai greu să rămâi neschimbat în păreri, când întreg grupul gândește altfel.

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS