Gândul de dimineaţă

7 august

„Şi tot norodul a răspuns: ,,Sângele Lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri.”” – Matei 27:25

Antisemitism – ostilitate sau discriminare îndreptată împotriva evreilor, ca grup religios sau ca „rasă”. În Antichitate, ostilitatea faţă de evrei avea temeiuri religioase, situaţie agravată de concurenţa cu creştinismul. În secolul al IV-lea d.Hr., evreii erau toleraţi cu greu de creştini, fiind condamnaţi la migrare permanentă. Motivul acestei intoleranţe era respingerea lui Hristos. În Evul Mediu, evreilor li s-a refuzat acordarea cetăţeniei şi recunoaşterea drepturilor civile în majoritatea ţărilor europene, ei fiind expulzaţi din câteva regiuni şi obligaţi să poarte haine distincte.
Din această perioadă datează multe din stereotipurile legate de evrei (acuzaţiile de omor ritual, presupusa lăcomie, conspiraţia împotriva umanităţii) care au persistat până în epoca modernă.

Iluminismul şi Revoluţia franceză au adus libertatea religioasă în Europa secolului al XVIII-lea, dar nu au diminuat antisemitismul, întrucât evreii au continuat să fie priviţi ca străini. În secolul al XIX-lea s-a intensificat discriminarea violentă şi a luat naştere aşa-zisul „rasism ştiinţific”, care îşi întemeia ostilitatea faţă de evrei pe presupusele trăsături biologice ale acestora, înlocuind astfel religia ca fundament esenţial al antisemitismului. În secolul XX, fenomenul a fost accentuat de modificările economice şi politice aduse de primul război mondial, iar antisemitismul de tip rasist
s-a dezvoltat în Germania nazistă. Persecuţiile naziste au condus la holocaust, în care au fost exterminaţi, conform estimărilor, şase milioane de evrei. În ciuda faptului că naziştii au fost înfrânţi în cel de-al doilea război mondial, antisemitismul continuă să fie o problemă în unele părţi ale lumii, chiar şi în secolul al XXI-lea.

Enciclopedia Universală Britannica

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS