Gândul de dimineaţă

9 septembrie

„Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate dela ea.” – Proverbe 22:6

Pe când Saddam Hussein avea doar câteva luni, mama lui şi-a abandonat fiul şi căminul, dintr-un sat de lângă Tikrid, în Irak, şi s-a dus să trăiască cu un alt bărbat, în alt sat. Cum tatăl lui Hussein murise, singurul rămas să aibă grijă de copil a fost unchiul său, un fost soldat brutal, pe nume Talfah Khairallah. În 1942, când Hussein avea cinci ani, Talfah a fost implicat într-o tentativă de revoltă împotriva forţelor britanice de ocupaţie şi a fost arestat.

Abandonat pentru a doua oară, Hussein a fost dus de către vecini înapoi la mama sa. Ea se recăsătorise, iar copilul o încurca. Hussein i-a devenit imediat antipatic tatălui vitreg, care l-a tratat cu o ostilitate nemiloasă, abia îngăduindu-i să intre în casă şi bătându-l adesea cu bâta. Au fost experienţe traumatizante, dar Hussein nu a căzut pradă disperării. Mai degrabă, el a jurat că atunci când va fi mare, nu se va mai supune nimănui, niciodată.

Hussein a devenit un singuratic, respins de familia sa şi evitat de ceilalţi băieţi din sat. Efectele acestei traume n-au întârziat să apară în comportamentul său antisocial: a început să poarte cu el o bară de metal pentru a se apăra şi se distra înroşind-o în foc şi rănind animalele cu ea. Lipsit de educaţie de către tatăl vitreg, a început să fure de la vecini, dar a fost prins şi trimis la un centru de detenţie pentru copii.

Când era încă adolescent, Hussein a comis prima lui crimă politică, asasinând un adept al conducătorului comunist, generalul Abdul Karim Kassem, care, întâmplător, era şi cumnatul său.

Nu este deloc surprinzător faptul că, la maturitate, acest copil a devenit un despot crud şi nemilos, incapabil să aibă încredere chiar şi în cei mai apropiaţi colaboratori şi, ducând o viaţă violentă, al cărei scop era să-i intimideze pe ceilalţi.

Horia Dumitru Oprea

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS