Gândul de dimineaţă

4 iulie

„în Tine mi se încrede sufletul; la umbra aripilor Tale caut un loc de scăpare, până vor trece nenorocirile.” – Psalmul 57:1

Albatrosul este cea mai măreaţă maşină zburătoare vie de pe Pământ. Albatrosul e oase, pene, muşchi şi vânt. Albatrosul e ca un arc, a cărui coardă e briza mării, ce-i propulsează trupul aerodinamic. Albatrosul este o pasăre art deco: construcţie uimitoare, linii clare, călătorii epice şi fidelitate eroică.

Un părinte albatros poate zbura peste 15 000 de kilometri ca să-i ducă puiului său o masă. Desfăcând cele mai mari aripi pe care le-a creat natura – de până la trei metri şi jumătate – albatroşii pot plana sute de kilometri fără o singură bătaie din aripi, traversând oceane şi înconjurând pământul. Un albatros de 50 de ani a apucat să zboare cel puţin 6 milioane de kilometri.

Dacă ai putea călători milioane de kilometri propulsat de o energie curată, regenerabilă şi cu emisii zero, ai fi un albatros. Strict vorbind, albatroşii sunt zburători mediocri, dar planorişti excepţionali. Îşi pot bloca aripile în poziţia deschis, ca pe nişte bricege, devenind simpli piloţi ai planorului alcătuit de trupul lor. Călătoresc pe trasee sinuoase, captând sub aripi vântul şi înălţându-se, apoi controlând gravitaţia pentru a pluti spre mare. Cele mai multe păsări se luptă cu vântul; albatroşii îl exploatează.

Ceea ce deosebeşte un albatros de, să zicem, un pescăruş nu e doar arhitectura, ci şi o stare de spirit, un creier care dirijează un trup atât de spectaculos. Schimbă softul, instalează un creier de pescăruş la cârma unui albatros, şi marea navă vie nu ar mai cuteza niciodată să acopere distanţele parcurse de albatroşi în mod curent.

National geographic

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS