Gândul de dimineaţă

1 iulie

„nu este nimic ascuns, care nu va fi descoperit, şi nimic tăinuit, care nu va ieşi la lumină.” – Marcu 4:22

Zeci de ani la rând, Mark Landis a donat opere de artă muzeelor şi galeriilor din SUA. Pentru asta, a fost apreciat drept unul dintre cei mai înstăriţi şi generoşi colecţionari. Dar asta doar până când s-a dovedit că toate tablourile donate erau falsuri realizate de el.

În adolescenţă, Landis a suferit o cădere nervoasă după moartea tatălui său şi a fost diagnosticat cu schizofrenie. Programul de terapie prin artă pe care l-a urmat a scos la iveală faptul că avea un talent aparte de a reproduce picturi, falsuri pe care le realiza foarte repede.

Cariera de falsificator de artă a lui Landis a început la mijlocul anilor ’80, când a donat câteva picturi unui muzeu din California, susţinând despre ele că sunt semnate de artistul american Maynard Dickson. „A fost un impuls să-mi impresionez mama. Mereu am admirat colecţionarii bogaţi pe care îi vedeam la televizor cum donează opere de artă”, îşi aminteşte el.

Landis a continuat să trimită reproduceri muzeelor şi galeriilor, iar acestea au continuat să le accepte fără întrebări. Probabil că nu ar fi fost prins niciodată, dacă nu ar fi trimis reproduceri după acelaşi tablou mai multor instituţii.

Multe muzee şi galerii au aflat de-a lungul timpului că Landis este un escroc, însă au tăcut pentru a-şi salva faţa, crede Leininger, arhivarul Muzeului din Oklahoma City, care a descoperit înşelătoria. „Ce muzeu sau curator vrea să recunoască faptul că a primit falsuri?”

În urmă cu doi ani, Muzeul din Oklahoma City a organizat un vernisaj cu reproducerile lui Landis. Leininger s-a ocupat de expoziţia care a avut premiera pe 1 aprilie, de ziua păcălelilor. Mark Landis a fost invitatul de onoare.

Adevărul

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS