Gândul de dimineaţă

29 octombrie

„Împarte-ţi pâinea cu cel flămând şi adu în casa ta pe nenorociţii fără adăpost.” – Isaia 58:7

Uneori, problema oamenilor fără adăpost se poate rezolva într-o sală de banchet din Las Vegas. Așa s-a întâmplat în statul american Utah, care anul acesta a ajuns să aibă o rată a persoanelor fără adăpost de zero funcțional, după ce, în urmă cu doar un deceniu, avea aproape 2.000 de cetățeni evacuați „cronic”.

Universitatea din Pennsylvania calcula costul anual aferent unei persoane fără adăpost, suferindă de o boală mintală, la nu mai puțin de 40.500 de dolari. Cifre valabile pentru New York City. De ce? Pentru că oamenii străzii ajung mai des în închisoare, sunt spitalizați mai des, apelează mai des la adăposturi sociale.
În medie, statul Utah cheltuia în jur de 20.000 de dolari anual pentru fiecare persoană fără adăpost. Asta până când cercetătorul în științe sociale Samuel Tsemberis a venit cu o idee pe cât de inovatoare, pe atât de contraintuitivă. Bazându-se pe studiile întreprinse în Districtul New York și în New York City în 2003, Tsemberis a prezentat, în cadrul unui banchet al oficialităților, un plan, potrivit căruia soluția cea mai eficientă, din punctul de vedere al costurilor, pentru diminuarea numărului de persoane fără adăpost este, simplu, oferirea de adăposturi. Din fericire, prezent la banchet era și omul de afaceri Lloyd Pendleton, recent numit în fruntea Grupului Operativ privind Locuințele din Utah. El a fost convins de ideea prezentată de Tsemberis și a trecut la aplicarea ei. Așa s-a scris istoria unuia dintre cele mai radicale programe naționale de eradicare a fenomenului „homelessness”.

Nu s-a înșelat. După prima etapă de implementare, niciunul dintre oamenii care primiseră o casă nu s-a reîntors pe străzi. În 2005, Utah înregistra 1.932 de oameni fără adăpost încadrați la „cronic”. Astăzi statul „se apropie de o statistică de zero funcțional”. Necesară pentru acest proiect a fost suspendarea a ceea ce, până atunci, fusese considerată înțelepciune convențională.

Semnele Timpului

Calendar

iulie, 2017
D L Ma Mi J V S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Abonează-te

Dacă doreşti să afişezi gândul de dimineaţă pe pagina ta personală, sau să te abonezi pentru a citi zilnic, îţi oferim un feed RSS